Tuesday, February 1, 2011

Krisis di kaherah...

Di saat2 negara kita sedang menghadapi krisis banjir disana sini, aku terpanggil utk mengikut perkembanagan rakyat malaysia especially student2 yg belajar di Mesir sana. 
berita tadi malam di tv3 ade mengatakan yg balai polis telah dibakar dan ramai banduan2 yg telah terlepas.
*OMG...apsal la diorg pi bakar balai polis. Bukn ke makin menimbulkan lagi byk  masalah... kalo dh name banduan tuh..dan terlepas plak tuh..i cant imagine it...Bukn cket banduan terlepas..tp ramai!!*


Sgt berharap kerajaan Msia mengambil tindkana sepantas mungkin untuk menyelamatkan student2 msia di sana. Tak kisah lah student agama or student yg bawah tajaan. Asalkn diorg dapat selamat sampai ke msia. Semoga Allah sentiasa melindungi mereka...amin....


Di  blog ariffshah ada dipaparkan mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt iaitu Nurul NAdia.


Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:

Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia
Blog khas tentang perkembanagn krisis tersebut -http://krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com/.


2 comments:

  1. semoga mereka dalam keadaan selamat dan mendapat perlindungan~

    ReplyDelete
  2. Semoga merka semua selamat...dengarnye kerjaan msia hantar TLDA di teluk Aden untuk bawa student keluar dari Mesir...Alhamdulillah..

    Berita tentang student msia di mesir dirogol adalah konpem palsu..actually kejadian tuh berlaku kt negara lain..

    ReplyDelete